Programma 2017

Overdag wordt het podium en het plein gebruikt voor een educatief programma voor basisscholen uit de wijk onder leiding van orkestleden en VRIJDAG docenten. Deze basisscholen doen ook mee aan Ieder Kind Muziek, het binnenschoolse muziekprogramma van VRIJDAG.

Het ochtendprogramma betreft een muziekparcours voor scholen uit de wijk. Vijf musici van het NNO verzorgen elk een onderdeel van het parcours. Na 1,5 uur hebben de kinderen alle vijf de onderdelen gedaan, van alles over muziek en instrumenten geleerd, en hun stickerkaart vol!

  • van 9.00 tot 10.30 uur komen 40 leerlingen van groep 3/4/5 van De Kleine Wereld dit muziekparcours doen
  • van 11.00 tot 12.30 uur komen 55 leerlingen van groep 8 van het Karrepad hetzelfde muziekparcours afleggen

’s Middags geeft Robert Ramaker een workshop aan een projectkoor dat bestaat uit mensen uit de Korrewegwijk. Dit koor bestaat uit 4 generaties (De jongste is 8 en de oudste deelnemer is 93!). Het koor krijgt een workshop in samenzang.

Het voorprogramma van het openluchtconcert wordt verzorgd door VRIJDAG met diverse amateurgezelschappen:

  • 19.15 Tim Nobel met Korreweg Klassiek Compose, een compositie gemaakt door deelnemers, gebruik makend van (o.a.) geluiden uit de wijk.
  • 19.30 Groninger Kinderkoor
  • 19.45 Klarinet ensemble VRIJDAG
  • 20.00 Showband Excelsior Groningen
  • 20.15 Opening Concert door de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten

Dirigent                       Per-Otto Johansson
Zang                                Fay Claassen
Presentatie                 Eric Corton

Programma      20:15 uur
Nikolai Rimsky-Korsakov    Flight of the Bumble-Bee
Piotr I. Tsjaikovski    Uit: Zwanenmeer op.20 No1. Scene
Piotr I. Tsjaikovski    Zwanenmeer:Danse espagnole
Piotr I. Tsjaikovski    Uit: Zwanenmeer op.20: No.6 Scene
George Gershwin    Let’s call the whole thing off
Henry Mancini    Meglio Stasera
Arturo Márquiz    Danzon no.2
John Williams    Schindler’s list: Main Theme
Victor Young    When I fall in love
Harry Connick jr    A wink and a smile
Oasis    Wonderwall
Danny Elfman    Men in Black/ Main Title
Stanley Black    James Bond Medley

Eric Corton | Presentator
Eric Corton kreeg zijn toneelopleiding aan de Toneelschool Maastricht en begon als acteur bij het jongerentheatergezelschap Muztheater. Daarna speelde hij rollen bij Het Zuidelijk Toneel, De Paardenkathedraal en cabaretgroep Purper. Op televisie was hij presentator van muziekprogramma’s als ‘t Dak er af, Lost in Music, The Final Countdown, Kannibalen, Hey DJ en Katja Vs. Als acteur had hij gastrollen in de series IC, Baantjer, Sam Sam’, vaste rollen in de series 20+, Rozengeur & Wodka Lime, Penoza II en Penoza III en rollen in de speelfilms Boven de Bergen, De Tussentij’ en in de telefilm Laptop. Hij presenteert muziekprogramma’s bij BNN en de VPRO op radio en tv en is vaste voice-over van diverse BNN-programma’s. Hij is vaste promostem van zowel Nederland 3 als 3FM. Hij reist jaarlijks naar Afrika om reportages te maken voor het Nederlandse Rode Kruis. Naar aanleiding van deze reizen schreef hij zijn boek Wilde Wereld. Zijn tweede boek Auto-biografie kwam uit in oktober 2013. Hij is oprichter en naamgever van het internetplatform Cortonville.com voor nieuwe muzikanten en hun muziek.

Fay Claassen | zang
Fay Claassen studeerde van 1990 tot 1994 jazzzang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens haar studie werd ze twee maal onderscheiden, met een Onderscheiding voor Uitmuntendheid. Ze wordt beschouwd als een van de grootste talenten onder de jongere generaties jazzvocalisten. Onder meer Rita Reys gaf meerdere malen in interviews blijk van haar bewondering voor Fay’s talent. Ze stond op vele internationale podia, en werd begeleid door onder meer het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de WDR Bigband, het Metropole Orkest en de Danish Radio Big Band. In 2009 won ze haar eerste Edison voor haar Shakespeare Album, waarop ze te horen is met het Ilja Reijngoud Quartet. Eerder al, in 2006, was ze winnares van de Chet Baker Award, voor haar album Two Portraits Of Chet Baker. Van 2001 tot 2007 was Fay Claassen hoofddocent jazzzang aan het conservatorium van Porto (Portugal). Sinds 2002 is ze als docente verbonden aan CODARTS, het conservatorium van Rotterdam. Daarnaast geeft ze geregeld masterclasses aan conservatoria in onder meer Amsterdam, Antwerpen, Bern, Den Haag, Groningen en New York. Fay Claassen heeft vijf CD’s op haar naam staan met gastsolisten, waaronder: Toots Thielemans, Mike Stern, Kenny Werner, Barry Harris, Bert Joris.

Per-Otto Johansson | dirigent
De afgelopen jaren heeft de in Zweden geboren dirigent Per-Otto Johansson een solide reputatie opgebouwd. De opleiding van Johansson vormde de basis voor zijn sterrencarrière in de klassieke muziek. Hij begon zijn studie aan de Malmö Academy of Music onder prof. Gunnar Staern. In 2003 studeerde Johansson cum laude af in de dirigentenklas van prof. Michel Tabachnik aan de Royal Danish Academy of Music. Johansson dirigeert vaak toonaangevende orkesten in heel Scandinavië. In het seizoen 2007/2008 debuteerde hij in Stockholm tijdens het gala en de ceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs. Een gedenkwaardig jaar was 2010 voor Johansson, want in dit jaar had hij zijn eerste optreden met het Gothenburg Symphony Orchestra (het Nationaal Orkest van Zweden). De organisatoren van het evenement waren zo onder de indruk van de prestaties van Johansson, dat ze hem direct uitnodigden voor het volgende seizoen. Johansson is constant bezield met de energie en ambitie om aan nieuwe projecten te werken en vindt zelden tijd om zijn baton neer te leggen. In 2014 dirigeerde hij La Traviata bij Opera Zuid, evenals een boeiende trilogie bestaande uit delen van Le Nozze di Figaro, Il barbiere di Siviglia en Fidelio bij de Wermland Opera in Zweden. In 2015 dirigeerde hij de première van de Maskarade van Nielsen in het Koninklijk Deens Theater in Kopenhagen en de Rigoletto en La Cenerentola bij Opera Zuid. In 2016 maakte hij zijn debuut bij Het Gelders Orkest. In 2017 dirigeert hij Il barbiere di Seviglia bij Opera Zuid.